Sahranjen Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik u BiH

Foto: Avaz Pedi Ešdaun

Preminuo 22. decembra prošle godine usljed komplikacija koje su nastale nakon što mu je otkriven rak mokraćne bešike

Lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, sahranjen je u mjestu Somerset u Velikoj Britaniji.

Njegova porodica organizirala je skromnu ceremoniju kojoj je prisustvovalo tek oko 400 ljudi. Među njima je bilo i više visokih britanskih zvaničnika, uključujući nekadašnjeg premijera Džona Mejdžora (John Major).

Nedaleko od crkve za više stotina poštovalaca lika i djela Ešdauna upriličen je prijenos sahrane.

Ešdaun je umro 22. decembra prošle godine usljed komplikacija koje su nastale nakon što mu je otkriven rak mokraćne bešike u poodmakloj fazi.

Misu je predvodio otac Peter Tomas (Thomas). On je Ešdauna oslovio njegovim krštenim imenom – Džeremi (Jeremy) te sve pozvao da “odamo počast našem bratu”.

– Ovdje smo da bismo se obratili Bogu da obrati pažnju na našeg dragog Pedija. Siguran sam da će ga prepoznati i pod tim, a ne samo krštenim imenom Džeremi. A sigurno ga neće osloviti s titulom koju ima – lord – našalio se otac Tomas.Na sahrani je govorila i Ešdaunova sestra, Alison Dauning (Alisoun Downing), koja živi u Australiji. Rekla je da je pedi uvijek bio “osovina porodice, naš veliki brat”.

– Oduvijek se borio protiv zmajeva. Nikada nije bježao od toga. Znali smo da je negdje, ustrajo radi, bori se, ne uzmiče. Mislili smo da će uvijek biti tako – rekla je ona.

Džon Mjedžor mu je odao priznanje kao “dostojnom protivniku dok sam bio premijer, a on u opoziciji”.

– Van političke arene, bio mi je izuzetno cijenjen prijatelj – istakao je on.
Na bolji svijet Ešdauna je ispratila njegova supruga Džejn (Jane), sin Sajmon (Simon) s suprugom i djecom, te kćerka Katrina (Katherine) s suprugom i djetetom.

Džeremi Džon Duram Ešdaun (Jeremy Joh Durham Ashdown), poznatiji kao Pedi, rođen je 27. februara 1941. godine u Nju Delhiju.

Visoki predstavnik u Bosni

Avaz.ba

Back to top button